Tuesday, June 26, 2007

Gummy shoes smeling home....


Predodjezdové finále pomalu vrcholí. Dneska se opět celá expedice setkala na neutrální půdě mezi Frýdkem a Havířovem - v Ostravě. Tam se uskutečnilo Last Home Orientation a vytýčila se strategie příprav. Celé sezení probíhalo za tajných podmínek a kvůli možným odposlechům se její stanoviště neustále měnilo. Byly stanoveny jasné body, ktrerých je nutno se držet a přes které nejede vlak.
Bod č.1 - koupit holiny už v ČR - ušetříme nejméně 500 kč
Bod č.2 - koupit pepřáky
Bod č.3 - zdravotní připojištění pro případ, že selže pepřák
Bod č.4 - využít možnosti 2 zavazadel po 22,5 kg (i tak bude problem se vejít)
Bod č.5 - koupíme si rovnou zpáteční SA autobus z prahy do frýdku 10.října
Bod č.6 - jsme stále bez aktuálního průvodce Alaskou
Bod č.7 - každý účastník expedice nejede bez rolničky na medvědy
Bod č.8 - vítá se návrh Johanese, který do lékarničky přibalil rektální čípky proti angíně
Bod č.9 - ošefovat roaming
Bod č.10 - důrazné připomenutí pomucek dentální hygieny

Všechny body byly kladně odhlasovány a po ukončení sezení byly některé body okamžitě uskutečněny. Tímto se všichni účastníci stali majítely fungl nových, sexy modních, vojensky zelenošedých gumáků, které mají podšívku hustčí, nežli bobřík aljašských fen. Nožky budou v teplé zapářce, což jsme po opětném hlasování usoudili , že je lepší, nežli je mít v křupavé vnitroholinové námraze. Dále byl sháněn pfefer obranný spray mlhového typu, jež má zneškodnit medvěda či či hnusného nasraného negra v plínkou na hlavě, který projde přes základní bariéru linoucí se z holin. Toto se nepodařilo, k dostání byly pouze trapné atrapy. Elektrický teleskopický vysokoproudý zneškodňovátor byl pro nehumánnost a hlavně vysokou cenu zamítnut. Lístky na bus se dají koupit pouze měsíc dopředu a v Librexu v Ostravě dané průvodce aljaškou pro vysokoškolské studenty a jiné sraby také něměli. Neklesáme ovšem na mysli, hledíme hrdě problémům vztříc..

Saturday, June 23, 2007

Viza v kapse, začíná týden intenzivních příprav..

Milé dámy, milí pánové,
dočkali jsme se ! Vsichni jsme dostali vizum do země záslibené, 2 z nás ho již dokonce třímají ve svých pracovně nedočkavých hnátkách. Klacky, které nám mohli amíci hodit oficiálně pod nohy, jsme tímto přeskočili. Brněnská GTS byla v březnu silně pesimistická k mému rozhodnutí vyjet do US -s komentářem, že se to stihne tak tak, a spíš ani to ne. Che, mám chuť tam nyní vrazit s vítězoslavným výrazem a mávaje vízem, jim tam udělat pěkný průvan.
Nu nic, nyní se jěště sběžně pochválím, že se všem účastníkům povedlo zvládnout i své školní povinnosti a starosti, čímž jim odpadá nemalé břímě a jejich úsměv z vidiny širokého severozápadu nabývá obřích rozměrů.
Nyní očekávám hektický týden plný nekonečného zařizování detailů, stíhání odložených věcí, pivních nocí, loučení a podivné rozradostnělé nervozity.

P.S. - poněkud mě zaráží na novém VIZU skutečnost, že je to typ R, což podle přiložených dokumentů má být vízum pro pro duchovní a církevní pracovníky na plný úvazek. Tato víza jsou připravena pro kněze a církevní hodnostáře různých církví a náboženských hnutí a sekt. Zřejmě úředníky ambasády zmátla má postátnicová fotografie.Přiznávám, že opravdu vypadám jako nefalšované Erko...

Saturday, June 16, 2007

Getting visas - snad ok...




Hurray, vizum je na devadesat procent doma. Pohovor na ambasade probehl vyborne. Mozna taky diky tomu, ze se hovorilo prevazne cesky... Odevzdali jsme kupku DS formularu, za kterou by se jiste nemusela stydet zadna trida prispivajici do sezonniho sběru papiru. Dale jsme se nechali okrast o otisky prstu, praminek vlasu na DNA analyzu, moč a vzorky stolice z minuleho tydne. Pánové odevzdali navíc DS 157 a spermiogram. Nakonec se milý pán arabských rysů strojeně usmál, na oko nenápadně koukl do papírů a pak s širokými rameny zaburácel - Have a nice holiday Ondrej. Tot jsem pochopil jako ustni smlouvu toho, ze vizum je doma a není třeba po nocích oplakavát investované desetitisíce. To už velkými a sebevědomými kroky míjel jsem potící se čekatele, sestoupil majestátně dolů k mnohým detektorům a ocelovým vratům vypouštějící nebohé žadatele ven z ameriky zpět na půdu ČR a omámen štěstím houkl jsem na partičku uniformovaných se zrcadly pro okolojedoucí auta - typicky americké Nazdar.
Tímto jsme prolomili kromě samotného odletu poslední barieru, která nám stála v ceste osmnáctek u rybího pultu a krás aljaske divoke prirody.
Ted již jen doufám, že vizum v pase opravdu dojde postou, a ze jsem pochopil dnesni akci jako uspesnou spravne. Byl bych nerad, kdyby muj pocit vitezstvi byl marny. Snad nejsme na nejakych americkych seznamech nebo nemame nejaky jiny skraloup...


Tuesday, June 12, 2007

Status quo - pred pohovorem na ambasade


Stav: finance odeslany na ambasadu, pohovor domluven na patek 15.6.
Atlas: stale pouze submited, doufam, ze se to urychlene zmeni

Glosy k vyplnovani DS formularu:

Velmi jsme se nad temito listy pobavili. Nejenze se americane ptaji, na nas vztah k nim, k jejich vlade a hospodareni (oznamkuj 1-5), ale ptaji se i na 3 zamestnavatele, u kterych jste kdy delali. Dale na to, v kterych zemich jste byli za poslednich 10 let (i s datumy). Musi se vyplnit 2 lide okrem rodiny, kdo mohou dosvedcit, ze opravdu existujete. A to nejlepsi nakonec - takovym maly je tam dotazovano, zda se chystate cestovat a pokud ano - dodej itinerar na kazdy den-s jmeny a cisly letadel, autobusu atd. Nakonec nam nezbylo, nez zalhat a doznat se k tomu, ze po statech nehodlame cestovat... skoda, tolik jsme se tesili
Jo a opet jsme drsne zalhali, ze nemame zadny profesionalni vycvik v oboru - neutron.bomby, biol. zbrane, boj z blizka a ze nejsme teroristi. A takovy sympaticky narod se to z dalky zda..

Thursday, June 7, 2007

Po statnicich z interny


takze postupujem dal a dal. Po statnicich z interny a koncertu TidiTade a vystoupeni fire show Palitchi se hlava ponekud uklidnila a tak se veci pohly opet dal. Pres problemy na brnenske gts jsem nakonec sehnal svuj DS 2019. Na jeho zaklade jsem behem asi 10 minut vyplnil desne opruzacky DS 156 a prihlasil se na nejblizsi termin na US ambasadu. A hura zpatky do gts. Opet problemy, nakonec snad vse ok a jedu pristi tyden do prahy. Vysledky: - SSA udelame v Salt Lake !! Prachy mi na ucet konecne dosly , mam na imigracni. Nutno vyridit -Vojtovi mail, ze nas nutne musi nahlasit do atlasu. Stale jsem submitted, nikoli Hired !

Wednesday, June 6, 2007

Spatne zpravy:
nejblizsi SSA agency u Cordovy je v Anchorage. Přebookovaní letenky sotjí mininamlně 2.000 kc. Možnosti - 1. přebookovat let. 2. nechat si letenku Anch-Cor propadnout (cena cca 5,000 kc) 3. udělat si SSN v Salt lake a ošefovat poslaní do Cordovy, nebo na council a council pošle do cordovy. Vaše nápady? Muj navrh - udelat si to v tom Salt lake a hodit na ne prdku.

Andy je mezi 120 učastníky WaT 2007, kterým USA ztratila doklady, vše se tudíž sakra prodlužuje a ještě budou pěkné nervy, jestli to stihne do odletu.

Sunday, June 3, 2007

Jak si zatí stojíme

Co máme:
jedeme přes WaT USA (GTS). Máme DS 2019, jsme před on line přihlášením na US embassy.

Co nemáme:
potvrzení zaměstnavatele o pracovní pozicích
potřebujem zjistit nejbližší SSA u města Cordova (AK)

Přípravy na Aljašku


Tento blog vznikl proto, aby se mohli mezi sebou dorozumivat clenove teto vypravy a dale, aby vzniklo misto, kde se mohou o aktualnim stavu expedice informovat nadsenci a rodinni prislusnici.

Myslenka na akci Expedice Alaska 2007 uzrala v nasich hlavach pomerne davno, az nyni jsme se vsak odvazili k jeji realizaci. Tomu dopomohla predevsim skutecnost, ze nam horela koudel u zadku, protoze se jednalo o posledni moznost, jak se do statu dostat alias student. Nejdelsi cast vsech priprav zabralo samo rozhodnuti, zda jet. Prece jen, 4 mesice je dlouha doba. Nakonec vsak padlo definitivni ANO a tim se roztocil kolotoc starustek a zarizovanicek. O tom, jak hladce ci obratce toto probiha, ma byt i tento blog.

Clenove vyletnici jsou nasledujici:

Aňďas-frydecko-brněnský vrták, sklovinolog a vášnivý pivofyl
Johanes - beskydský bard, pábitel , filmolog a šansoniér
Kutil
- vsudybyl, horsky kamzik, a proste borec na konec


P.S. - adresa, kde budeme zrejme do konce srpna - zde posilejte balicky:


nase jmeno
P.O.Box 158
300 Cannery Row
Cordova 99574
Alaska (AK)
USA
aktualni telefon dodam az po priletu